Dzienna Porcja

Rekomendacja #4

12 Najważniejszych Kroków do Pełnego Zdrowia

 

 

Rekomendacja #4: Kontroluj Chroniczne Stany Zapalne i Chroń Swoje Geny Przed Śmiertelnymi Mutacjami  Nowotworowymi

 

Wysoko przyswajalna kurkumina

Przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu przyczynia się do patogenezy co najmniej siedmiu z dziesięciu najczęstszych przyczyn umieralności w Stanach Zjednoczonych (tj. chorób serca, nowotworów, przewlekłych chorób układu oddechowego, udaru mózgu, choroby Alzheimera, artretyzmu, cukrzycy, oraz zapalenia nerek) (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób 2011; Bastard et al. 2006; Cao 2011; Jha et al. 2009; Ferrucci et al. 2010; Glorieux et al. 2009; Kundu et al. 2008; Murphy 2012; Singh et al. 2011).

Klasyczny stan zapalny postrzegany jest jako ostra (krótkotrwała) reakcja na uszkodzenie tkanki jak np. zranienie, która wiąże się z charakterystycznymi objawami i zwykle samorzutnie ustaje. Nowsze odkrycia wskazują na to, że przewlekły stan zapalny może być głównym czynnikiem w rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz utracie funkcji młodzieńczych.

Przewlekły stan zapalny może powstawać na skutek stresu komórkowego lub zaburzenia wywołanego np. nadmiernym spożyciem kalorii, podniesionym poziomem cukru we krwi i stresem oksydacyjnym. Dziś wiemy już, że destrukcyjna siła przewlekłego stanu zapalnego jest bezprecedensowa na tle innych procesów fizjologicznych (Karin et al. 2006).

Niebezpieczeństwo przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu polega na tym, że jego cicha natura ukrywa jego niszczycielską moc.

Stan zapalny wywołany stresem może trwać niezauważony przez lata, a nawet dziesiątki lat, szerząc śmierć komórek w organizmie. Przez wzgląd na, że tak bardzo przyczynia się do  związanego z wiekiem pogarszania stanu zdrowia, ten cichy stan przewlekłego zapalenia określa się mianem starzenia zapalnego (inflammaging - starzenie w wyniku przewlekłego stanu zapalnego). Stan taki objawia się często jako zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego, zmęczenie, zapalenie zatok, zaćma, przewlekły ból czy utrata włosów.

Kurkumina jest polifenolem obecnym w kłączach kurkumy (Ostryżu długiego, Curcuma longa L.) gdzie stanowi zaledwie 2-5  % suchej masy i stosowana w potrawach nadaje im niepowtarzalny smak i żółty kolor. Kurkuma jest członkiem rodziny imbirowatych, którego medyczne zastosowanie na Bliskim i Dalekim Wschodzie sięga ponad 6000 lat. Ale jej medyczne zastosowanie w nowoczesnej medycynie nie było intensywnie badane aż do połowy lat 70. Od tego czasu zyskała uwagę ze względu na jej wszechstronne korzyści zdrowotne w tym zdolność do hamowania czynników, które biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w organizmie.1 Korzyści z kurkuminy wpływają praktycznie na każdy narząd w organizmie, dlatego żaden optymalny plan zdrowotny będzie bez niej niepełny.

Poza bardzo silnym działaniem przeciwzapalnym kurkumina wykazuje aktywność przeciwwirusową, przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczną, przeciwutleniającą i przeciwnowotworową. Ze względu na zdolność hamowania rozwoju nowotworu na etapie inicjacji, a także hamowanie proliferacji komórek złośliwych na etapach promocji i progresji procesu nowotworzenia, kurkumina zaliczana jest do obu grup: blokujących i supresyjnych czynników chemoprewencyjnych.

Problemem jest  to, że stężenie kurkuminy w kurkumie jest bardzo małe, ponadto  biodo­stępność i utrzymanie we krwi dostarczanej doustnie kurkuminy jest niewiel­ka ze względu na niską absorpcję z jelita i szybki rozkład w wątrobie, dlatego stężenie kurkuminy w osoczu jest niskie.  Aby uzyskać pożądany efekt leczniczy Longer Life stosuje suplement diety zawierający wysokie stężenie tego składnika najbardziej dziś biodostępnej formie liposomalnej.

Life Extension wykorzystuje opatentowaną, uszlachetnioną formułę kurkuminy, która wykazuje do 7 razy większą koncentrację we krwi niż standardowe ekstrakty kurkumy.2

Ten unikalny wyciąg z kurkumy jest uprawiany metodami ekologicznymi i przetwarzany tak by zachować i dostarczać kurkuminę w najbardziej kompletnej formie odżywczej.

W badaniach porównujących efekty BCM-95® z innymi wyciągami z kurkumy zaobserwowano:3,4

- Blisko dwukrotne wsparcie zdrowia układu odpornościowego

- Około dwukrotne wsparcie w chorobach zapalnych

- Prawie dwukrotne wsparcie przeciwutleniające

Oddzielne badania wykazały, że ten bogaty w przeciwutleniacze ekstrakt kurkumy5 zapewnia potężne wsparcie dla zdrowia serca.

Kurkumina jest również dostępna w postaci preparatu połączonego jako olej z nasion czarnuszki z Bio-Curcumin® w celu hamowania czynników zapalnych i wsparcia odporności. (Pozycja # 01710)

Life Extension oferuje również Zaawansowany Bio-Curcumin® z Imbirem i Turmeronami.

 

Po tym jak kurkumina jest ekstraktowana z kurkumy, to co pozostaje jest olej z kurkumy bogaty w związki zwane turmeronami. Połączenie tych silnych związków z BCM-95® Bio-Curcumin® zwiększa ilość kurkuminy wewnątrz komórki. Ta formuła zapewnia również największe stężenie standardowych związków imbiru, w tym pożytecznych gingeroli i szogaol, które uzupełnianiają korzyści zdrowotne kurkuminy. (Pozycja # 01808) Kliknij tutaj, aby zobaczyć składniki.

Kup Rekomendowane Produkty

 

Śmiertelne Mutacje Genetyczne

Niekorzystne mutacje genetyczne są odpowiedzialne za około 6000 chorób, w tym wszystkie nowotwory.[1] Naukowcy wierzą, że jeśli ten jeden z czynnik zostałby wyeliminowany, ludzie normalnie  żyliby 100 lat lub więcej.[2]

W większości przypadków, niekorzystne zmiany genetyczne nie są dziedziczone. Pojawiają się one w okresie życia w wyniku narażania się na działanie czynników środowiskowych. Wiele naturalnych substancji wykazuje zdolność blokowania toksyczność tych mutagenów i ochronę - DNA.

Powstawanie nowotworów wynika z nagromadzenia mutacji w genach regulujących proliferację komórkową. Chlorofilina jest jednym z najbardziej obiecujących środków ochrony przed śmiertelnymi mutacjami genu.

Powodem tego, że długość naszego życia jest taka jak obecnie jest to, że nasze komórki są zaprogramowane do podziału średnio 45-55 razy przed osiągnięciem punktu, w którym staną się zbyt stare, aby dalej się dalej dzielić.[3] Proces ten nazywa się  mianem starzenia replikacyjnego. Nasze komórki są naturalnie zaprogramowane do podziału w celu ciągłej wymiany uszkodzonych lub martwych komórek - aby wydłużyć naszą żywotność.

Jądro znajduje się w każdej komórce naszego DNA  - genetycznej mapie określającej mapę życia każdego organizmu. DNA jest "projektem", przez który nasze komórki się rozmnażają. Jeśli każda komórka DNA dzieliłaby się doskonale podczas podziału komórki, bylibyśmy bardziej skłonni do osiągnięcia długości życia około 120 lat.[2]

Problemem oczywiście, jest to, że geny mogą ulegać mutacji. Wynika to z dziedziczenia lub nabycia zmutowanych genów. Mutacje są przypadkowymi zmianami w sekwencji nukleotydowej naszego DNA komórkowego. Zmieniają one genetyczną ekspresję. Niektóre z tych mutacji są adaptacyjne i korzystne dla ewolucji człowieka. Jednak zdecydowana większość mutacji genetycznych  naszych genów nie jest dziedziczona. Występują one w ciągu naszego życia i są znane jako mutacje somatyczne. Mogą one wprowadzać biochemiczne błędy o różnym stopniu nasilenia.

Skumulowane mutacje somatyczne są jedną przyczyną tego, że zachorowania na raka wzrastają dramatycznie wraz z wiekiem. Są one w dużym stopniu  wynikiem narażenia na chemicznie czynne substancje znane jako mutageny. Te tak zwane "Enviro-toksyny" wykryto w naszej diecie, codziennych detergentach chemicznych, środkach czyszczących i innych produktach konsumenckich, a także w naszym środowisku.[4]

Związek między rakiem i mutacjami genetycznymi stał się bardziej  jasny w ciągu ostatnich kilku lat, wraz z odkryciem genów supresorowych nowotworów i proto-onkogenów. Geny supresorowe nowotworów zachowują podział komórek w normalnych granicach, natomiast protoonkogeny napędzają proces podziału komórek do przodu. Mutacje obu typu genów mogą skutkować rakiem - niekontrolowanym wzroście komórek.[4,5] 

Lista chorób, które można przypisać do mutacji somatycznych szybko wzrasta.[1] Dlatego jest to tak niezwykle ważne, aby zablokować gen i mutacje DNA w trakcie naszego życia za pomocą ukierunkowanych środków antymutagenicznych. 

Life Extension zaimplementował 5 bardzo silnych składników w jednej  formule DNA Protection Formula :  kurkumin, chlorofil, wasabi,  ekstrakt z  brokuł i rukiew wodną, aby jak najsilniej zabezpieczyć DNA przed mutacjami i zwiększyć ochronę przed nowotworami. Wśród najpotężniejszych składników blokujących mutacje (mutacja-adrenolityczne) jest chlorofilina.[6,7] 

Chlorofilina jest półsyntetyczną, rozpuszczalną w wodzie formą roślinnego barwnika chlorofilu. W przeciwieństwie do niektórych składników ziołowych wskazujących właściwości antyrakowe ale dużych dawkach (setek mg na kilogram wagi ciała w badaniach na zwierzętach lub ludziach), chlorofilina posiada właściwości przeciwnowotworowe i ochronne przeciw uszkodzeniom DNA w znacznie mniejszych ilościach. W rzeczywistości, 40-100 mg chlorofiliny trzy razy dziennie jest wszystkim co wielu ludzi potrzebuje, jak dowodzą powielane badania wykazujące doskonałą ochronę chlorofiliny przed wieloma związkami zawartymi w codziennej diecie, które są znane jako powodujące raka u ludzi i zwierząt.[8,9] 

Neutralizowanie Spożywczych Substancji Rakotwórczych i Zapobieganie Wielu Nowotworom 

Magazyn Life Extension ® pierwszy zwrócił uwagę ponad dekadę temu, że integralność ludzkiego DNA jest pod stałym atakiem mutagennych substancji z powodu sposobu w jakim  gotujemy nasze pożywienie. Dobrze wysmażone mięso - grillowane, smażone lub grillowane mięso wołowe, wieprzowe i kurczak ze skórą, zawierają różne ilości potężnych rakotwórczych benzopiren i PHIP (2-amino-1-metylo-6-fenyloimidazo [4,5-b] pirydyny ).[8,10-12]  Nie wykazano, by mięso pieczone lub duszone w umiarkowanych temperaturach produkowało rakotwórcze substancje chemiczne.

Unikalna zdolność chlorofiliny do powstrzymania mutagennego działania czynników rakotwórczych - i dramatyczne zmniejszenie częstotliwości występowania wśród wielu rodzajów raka - zostało udokumentowane w bogactwie studiów.

Kurkumin Silny Neutralizator Czynnika Nowotworów

Jądrowy czynnik kappaB (NF-kb), przyczyniający się do powstania 95% wszystkich nowotworów, jest powszechną, ale dopiero poznawaną cząstką, o której większość ludzi nigdy nawet nie słyszała. Jednak najnowsze badania są potwierdzeniem niebezpieczeństwa, jakie ze sobą niesie.

Na przykład, badania opublikowane w 2010 roku po raz pierwszy potwierdziły, że NF-kB odgrywa główną rolę w powstawaniu nowotworu złośliwego piersi.

Pewien zespół naukowców odkrył, że komórki guza piersi wymagają specyficznej kaskady zapalnej, aby móc mnożyć się i dokonywać przerzutów.

NF-kB jako jedno z białek, które aktywuje geny związane ze stanami zapalnymi, jest głównym regulatorem tego patologicznego, powodującego nowotwór procesu.

Kurkumina jest niezwykłą cząsteczką pochodzącą z przyprawy, którą znamy pod nazwą kurkuma. Jest jedną z najpotężniejszych, naturalnych inhibitorów NF-kB. Ze względu na swój przeciwnowotworowy potencjał, została poddana szczegółowym badaniom.

Kurkumina działa korzystnie na wszystkie trzy główne etapy karcynogenezy: inicjacja, promocja i inwersja. Najważniejszą jej właściwością jest hamowanie NF-kB i w efekcie późniejsze zatrzymanie prozapalnej sygnalizacji. Kurkuminie przypisuje się również zdolności zatrzymujące proliferację i inwazję komórek nowotworu, tworzenie się nowych naczyń krwionośnych oraz metastazę. Innym głównym następstwem hamowania NF-kB przez kurkuminę jest wywołanie apoptozy, śmierci komórek guza.

Kurkumina daję obietnicę w leczeniu lub zapobieganiu kilku najpowszechniejszym i najniebezpieczniejszym ludzkim rodzajom nowotworu złośliwego. Zaliczamy do nich chroniczną białaczkę limfocytarną, chłoniaka, nowotwór trzustki, pęcherza, okrężnicy i dróg żółciowych. Kurkumina może pomóc wstrzymywać prowokujące nowotwór stany zapalne, które są generowane przez otyłość, jeden z najbardziej uporczywych problemów zdrowotnych.

Przeciwnowotworowe Działanie Rukwi Wodnej

Warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior, brukselka i kapusta od dawna są znane z ich działań przeciwnowotworowych. Ich mało znany kuzyn, rzeżucha inaczej rukiew wodna, wykazuje również ogromny potencjał w dziedzinie profilaktyki i leczenia raka, jak również oferuje kulinarną wszechstronność. Przeciwnowotworowe korzyści  rukwi wodnej mogą wynikać z jej zdolności do zwiększania poziomu przeciwutleniaczy we krwi i ochrony DNA przed uszkodzeniem. [2] W rzeczywistości, coraz więcej dowodów wskazuje, że rzeżucha może obniżyć ryzyko prostaty, jelita grubego i raka piersi, i może przeciwdziałać pewnym procesom, przez  które nowotwory się rozmnażają i rozprzestrzeniają. [7,3]

Rukiew wodna jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy A i C, a także witaminy K, mikroelementów niezbędnych dla zdrowia kości. Jest także bogata w naturalne źródło luteiny i zeaksantyny, dwa składniki, które zyskują uwagę ze względu na ich zdolności do ochrony wzroku i zdrowia sercowo-naczyniowego. [8]

Warzywa kapustne, takie jak brokuły, rukiew wodna są dobrze znane z zawartości glukozynolan i  substancji fitochemicznych, które są hydrolizowane do produkcji izotiocyjanian, które były badane pod względem ich działania przeciwnowotworowego. Spożycie tych związków wykazało działanie przeciw nowotworom piersi, płuc, jelita grubego, głowy i szyi   i nowotworów prostaty. [7,3]

Rukiew wodna jest także wyjątkowo bogatym źródłem  nasturtium, prekursora izotiocyjanianu fenetylowego (PEITC).[10] Związek ten hamuje w wątrobie Fazę I enzymów, które są odpowiedzialne za aktywację wielu czynników rakotwórczych u zwierząt i indukuje w wątrobie enzymy fazy II, które są związane ze zwiększonym wydalaniem substancji rakotwórczych.

Gdy komórki raka prostaty człowieka poddano działaniu PEITC, proliferacja (rozmnażanie komórek) i onkogeneza (produkcja guzów) były hamowane. Związek ten, również wyzwala apoptozę lub śmierci komórek nowotworowych.[11] 

Podobnie, surowy ekstrakt rzeżuchy wykazał działanie "znacząco ochronne" w trzech stadiach procesu rakotwórczego w ludzkich komórkach raka okrężnicy. Badane były etapy inicjacji, proliferacji i metastazy (przerzutów raka).[12]

Stwierdzono, że związki izotiocyjanianu z rzeżuchy i brokuł utrudniają aktywność metaloproteinazy macierzy-9, enzymu, który odgrywa rolę w progresji niektórych nowotworów poprzez rozbicie naturalnych barier w organizmie, które utrudniają rozwój istniejących guzów. Składniki pochodne rukwi wodnej i brokuł także wykazywały zdolności tłumienia bardzo inwazyjnych komórek raka sutka.[13]

Wasabi Walczy z Kancerogenami

Wasabi japonica jest członkiem rodziny warzyw kapustnych, które obejmuje kapustę, brokuły, kalafior, bok choy, chrzan, i 10 innych roślin.

Zawierają one wysoki poziom glukozynolanów, grupy związków, które są konwertowane na izotiocyjaniany przez enzym mirozynazy gdy komórki roślinne są uszkodzone przez zbiór, cięcia, lub żucie rośliny. To izotiocyjaniany  nadają warzywom swój ostry smak. 

Wasabi, zielony, ostry chrzan zwykle podawany z sushi, jest jednym z najsilniejszych źródeł izotiocyjanianów wśród wszystkich gatunków roślin.

Japońskim badania wykazały, że izotiocyjanian allil ma ogromne działanie przeciwutleniające, w szczególności przed rodnikami ponadtlenkowymi. 22 Według autorów, ta fitochemiczna substancja również wpływa hamująco na wzrost bakterii i grzybów zatruwających żywność, i wykazuje aktywność anty-mutagenną przeciwko pospolitemu kancerogenowi znajdującym się w pieczonej rybie i mięsie.

Trzy inne japońskie badania odkryły ogromne korzyści z izotiocyjanianu 6 - metylu lub 6-MITC. Naukowcy z Uniwersytetu Nagoya w Japonii  udowodnili, że 6-MITC jest  silnym induktorem transferazy S-glutationu, jednym z najważniejszych enzymów II fazy odtruwania, ze względu na wysoką reaktywność.[23]  6-MITC również hamuje proliferację komórek w  białaczki i komórki nowotworowe żołądka in vitro przez promowanie apoptozy ciągu 24 godzin.[24,25] Może to hamować wzrost nowotworów przedklinicznych i przyczyniać się do zmniejszenia zachorowalności na raka. Naukowcy Kanazawa Gakuin College w Japonii zbadali, że 6-MITC ma podobne właściwości przeciwko rakowi piersi i komórkom czerniaka, wpływając nie tylko na wzrost komórek, ale również na ich przeżywalność.[26] "Autorzy stwierdzili, że z powodu niskich wymaganych dawek, 6-MITC ma potencjał do kontrolowania komórek nowotworowych wszystkich typów.

Ekstrakt z Brokuł  Bogaty w Anty-Mutageny

Brokuł jest obfitym źródłem glukozynolanów, które przekształcane są enzymatycznie w izotiocyjaniany. W organizmie izotiocyjaniany brokułów zwiększają produkcje kilku enzymów Fazy II detoksykacji, zwiększają potencjał antyoksydacyjny i chronią przed indukowanym chemicznie nowotworem.[31] W rezultacie, dietetycy zalecają spożywanie brokułów i podobnych warzyw co najmniej trzy razy w tygodniu. Skoncentrowane ekstrakty z brokułów pozwalają zwiększyć spożycie tych korzystnych związków w większej ilości.

Jednym z podstawowych izotiocyjanianów w brokułach jest sulforafan. W wielu badaniach, ten roślinny związek chemiczny wykazywał działania anty-rakotwórcze. W eksperymencie in vitro w komórkach wątroby myszy raka, sulforafan podwyższył poziom dwóch enzymów fazy II detoksykacji, S-transferazy glutationu i reduktazy chininy.[32] Autorzy stwierdzili, że zdolność do podnoszenia poziomu enzymów przez sulforafan może być ważnym elementem anty-nowotworowego działania brokuły.

Badania na Uniwersytecie Johns Hopkins badały doustne efekty sulforafanu na chemicznie indukowane nowotwory sutka u szczórów.[33] W przypadku podawania na czas ekspozycji na czynnik rakotwórczy, sulforafan znacząco zmniejszał częstość występowania, liczebność i masę guzów sutka, a ich rozwój był opóźniony. Eksperyment in-vitro pokazuje, że sulforafan może także pomóc w walce z rakiem prostaty,[34] choroba, która charakteryzuje się wczesnym i prawie powszechną utratą ekspresji S-transferazy glutationowej enzymu. Jednakże, gdy dodano sulforafan  do kilku ludzkich komórek raka prostaty in vitro ekspresja enzymu Faza II wzrosła dramatycznie, wzmocniając obronę komórkową. Odkrycie to pomaga wyjaśnić obserwowany związek między zwiększoną konsumpcją warzyw kapustnych i zmniejszeniem ryzyka raka prostaty.

Wszystkie korzyści brokuł tutaj się nie kończą. Badania różnych warzyw wykazały, że brokuły wytwarzają największy efekt ochronny przed kilkoma mutagennymi chemikaliami,[35] a także stymulują proliferację komórek nienowotworowych. W innym doświadczeniu na Uniwersytecie Johns Hopkins wykazano, że sulforafan zawarty w brokułach jest silnym środkiem wobec trzech szczepów referencyjnych i 45 klinicznych izolatów bakterii Helicobacter Pylori.[36] Badania przeprowadzone w tym samym czasie również wykazały, że sulforafan blokuje nowotwory żołądka u myszy poddanych mutagennym chemikaliom. Według naukowców, te wielorakie korzyści wynikały ze zwiększonej produkcji enzymów fazy II detoksykacji i antyoksydacyjnych.

Maksymalizacja Ochrony przed Mutagenami

Ochrona naszego zdrowia staje się coraz bardziej trudniejsza przed wtargnięciem rakotwórczych substancji chemicznych, w tym pestycydów, które są częścią powietrza, którym oddychamy, wodą, którą pijemy, i pokarmem który spożywamy. Zapewnienie organizmowi defensywnych środków, takich jak kurkuminy, chlorofiliny, wasabi, rukwi wodnej i ekstraktu brokuły mogą zmaksymalizować ochronę przed uszkodzeniami DNA, dzięki czemu w znacznym stopniu przyczynić się do optymalnego zdrowia i długowieczności.

Kup Rekomendowane Produkty


Poprzednia 1/2 Następna »

Powiązane artykuły

Witaminy