Dzienna Porcja

Rekomendacja #12

12 Najważniejszych Kroków do Pełnego Zdrowia 

 

 

 

Rekomendacja #12 Utrzymanie Optymalnego Poziomu Glukozy we Krwi

Nagły wzrost poziomu glukozy we krwi zwykle pojawia się po posiłku i może trwać przez kilka godzin … a nawet przez cały dzień. Skoki poziomu glukozy we krwi mogą niekorzystnie wpływać na ekspresję genów – mogą prowadzić do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.[1,2] Nawet u ludzi spożywających ograniczoną ilość kalorii może dochodzić do nadmiernej produkcji glukozy w wyniku nadmiaru glukozo-6-fosfatazy,  enzymu, który odpowiada za uwalnianie magazynowanej glukozy z tkanek pomimo wystarczającej ilości glukozy we krwi. 

Z kolei utrzymanie poziomu glukozy na czczo na poziomie 70-85 mg/dl i nie dopuszczanie do wzrostu poposiłkowego stężenia glukozy powyżej 40 mg/dl w odniesieniu do wartości stężenia glukozy we krwi na czczo, korzystnie wpływa na geny długowieczności.[3-7] Istnieje kilka naukowo udowodnionych sposobów na osiągnięcie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Wiele metod promujących zdrowy poziom glukozy we krwi promuje też prawidłowe stężenie insuliny,[8-11]  LDL,[9,12-16] trójglicerydów,[17-19] oraz białka C-reaktywnego[20] – tak więc metody te promują lepszy ogólny stan zdrowia.

Zdrowy, poposiłkowy poziom glukozy we krwi nie powinien wzrastać powyżej wartości 40 mg/dl w odniesieniu do wartości stężenia glukozy na czczo. Ta więc, jeśli stężenie glukozy na czczo wynosi 80 mg/dl, poziom glukozy po posiłku nie powinien przekraczać 120 mg/dl.

Wieloaspektowa metoda wspomagająca utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi

Pomimo przestrzegania zdrowej diety i uprawiania wysiłku fizycznego, może dojść do wzrostu poziomu cukru we krwi na skutek działania różnych czynników, między innymi nadmiernej glukoneogenezy w wyniku, której wątroba produkuje glukozę z białka. Inną kwestią jest szybka przemiana skrobi, w tym pełnych ziaren zbóż, w glukozę. A więc, nawet u dbających o zdrowie, aktywnych osób, wraz z wiekiem może dochodzić do podwyższenia poziom cukru we krwi.[21,22] Opracowano w pełni naturalną, wieloaspektową metodę utrzymania równowagi w metabolizmie glukozy. Tri Sugar Shield™ zawiera trzy składniki pochodzenia roślinnego, które poprzez szeroki wachlarz swoich działań,[23-38] zapewniają szerokie wsparcie dla prawidłowego metabolizmu glukozy.

Tri Sugar Shield™ zawiera ekstrakt z sorgo, rośliny zbożowej od dawna uprawianej w Azji (obecnie uprawia się ją też w Afryce, Indiach, Chinach, Australii i Stanach Zjednoczonych). Sorgo pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi poprzez regulowanie czterech różnych mechanizmów. Po pierwsze, sorgo reguluje tempo produkcji glukozy w wątrobie (glukoneogeneza).[25] Wykazano też, że sorgo zwiększa wrażliwość na insulinę.[26] Sorgo odpowiada też za regulację receptora PPAR-gamma, który kontroluje metabolizm glukozy,[26,27] oraz regulację enzymu alfa-amylazy, który kontroluje uwalnianie cukru obecnego w skrobi.[23, 24]

Drugim głównym składnikiem Tri Sugar Shield™ jest liść morwy wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków. Ekstrakt z liści morwy hamuje aktywność enzymu alfa-glukozydazy, a tym samym reguluje przemianę skrobi w glukozę;[28-30] wspiera działanie transportera glukozy GLUT4, który transportuje glukozę z krwiobiegu do mięśni i wątroby;[31,32] oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.[33]

Tri Sugar Shield™ zawiera też florydzynę, polifenol występujący w różnych drzewach owocowych.[34] Florydzyna pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi poprzez blokowanie białka transportującego SGLT1 – w ten sposób pomaga blokować wchłanianie glukozy do krwiobiegu, [35,36] oraz blokowanie białka transportującego SGLT2 – w ten sposób pomaga w usuwaniu glukozy z moczem.[37,38] Opakowanie zawierające 60 wegetariańskich kapsułek Tri Sugar Shield™ to koszt $36. Przy zakupie czterech opakowań, oferujemy zniżkę – $24 za opakowanie (Produkt #01803) Kliknij tutaj, aby przejrzeć listę składników.

Ekstrakt z Zielonej Kawy

Badania wykazały, że standaryzowany ekstrakt z ziaren zielonej kawy skutecznie reguluje poziom cukru we krwi.[38, 40] W badaniach klinicznych, dawka 400 mg ekstraktu z ziaren zielonej kawy wywołała 24% spadek poziomu cukru w przeciągu 30 minut.[39] Badania dowodzą, że związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest kwas chlorogenowy występujący  w surowych ziarnach kawy.

Kwas chlorogenowy hamuje enzym glukozo-6-fosfotazę, co wpływa pozytywnie na poziom glukozy.[40, 41] Ponadto, wpływa korzystnie na ekspresje genów – wzmacnia aktywność komórek wątroby i zwiększa poziom hormonu adiponektyny, który wzmacnia reakcję  organizmu na glukozę i wspiera zdrowie serca.[42] Podobnie jak inne naturalne polifenole, kwas chlorogenowy wykazuje szeroki wachlarz właściwości ochronnych.[43-47]

 Ekstrakt z zielonej kawy zawiera też kwas ferulowy, antyutleniacz, który wraz z kwasem chloregonowym zapewnia prawidłowy poziom glukozy we krwi.[48]

Ekstrakt z ziaren zielonej kawy CoffeeGenic® jest standaryzowany na 50% kwasu chlorogenowego. Dla uzyskania optymalnych korzyści, jedną kapsułkę ekstraktu z zielonej kawy CoffeeGenic® należy przyjmować przed posiłkiem. Opakowanie zawieraja 90 wegetariańskich kapsułek (200 mg)  . Przy zakupie czterech opakowań, oferujemy zniżkę - cenę za opakowanie. (Produkt #01604) Opakowanie zawierające 90 wegetariańskich kapsułek (400 mg) to koszt….. Przy zakupie czterech opakowań, oferujemy zniżkę - za opakowanie. (Produkt #01620).

 Ponieważ ekstrakt z zielonej kawy hamuje wchłanianie kalorii ze skrobi iwęglowodanów,[49] badania kliniczne wykazały, że wspomaga też utratę wagi. Badania trwające od dwóch do sześciu miesięcy pokazały, że osoby przyjmujące codzienną dawkę 400  mg-1050 mg ekstraktu z zielonej kawy, istotnie straciły na wadze.[50-53] W randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu z podwójnie ślepą próbą, badani, którzy przyjmowali 350 mg ekstraktu z zielonej kawy trzy razy dziennie przed posiłkiem stracili średnio 17.6 funtów – ponad 10% masy ciała – zaledwie po 12 tygodniach! Zaobserwowano też średni spadek poziomu tkanki tłuszczowej o 4.44%![54] Opakowanie 90 wegetariańskich kapsułek CoffeeGenic® Weight Management™ z ekstraktem z zielonej kawy to koszt…..

Ochrona przed Poposiłkowym Wzrostem Poziomu Glukozy 

Liczne badania dokumentują znaczenie ochrony przed poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi.[55] Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że ogromnym źródłem cukru we krwi jest skrobia, [56,57] która obejmuje takie produkty jak pieczywo, makrony oraz ryż. Nawet tzw. zdrowe węglowodany takie jak pełnoziarnisty chleb mogą wywoływać niepożądane skoki poziomu glukozy we krwi.[58]

W przełomowej pracy badawczej, naukowcy wykazali, że enzym zwany transglukozydazą przekształca skrobię w prebiotyczny błonnik w przewodzie pokarmowym.[56, 60] Przyjmowanie tego enzymu z posiłkami zawierającymi skrobię pomaga zapobiec  napływowi glukozy do krwiobiegu po zjedzeniu węglowodanów. Opublikowane badania pokazują, że transglukozydaza  zmniejsza ilość cukru uwalnianego ze skrobi, zwłaszcza w krytycznym okresie po posiłku. Mechanizm ten wynika z tego, że transglukozydaza przekształca skrobię w korzystny niestrawny błonnik prebiotyczny.[59, 60]

Badania pokazują, że transglukozydaza zmniejsza poziom szybko trawionych skrobi zawartych w pokarmach węglowodanowych o 31%.[61] To pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy, cholesterolu i insuliny we krwi.[62-65]

Każda kapsułka transglukozydazy GlycemicPro™ zawiera 450 000 TG (jednostki aktywności transglukozydazy) transglukozydazy. Przyjmowanie jednej kapsułki z posiłkami zawierającymi skrobię pomaga ograniczyć uwalnianie cukru ze skrobi. Jedno opakowanie zawierające 60 wegetariańskich kapsułek to koszt…..(Produkt #01731) 

Kup Rekomendowane Produkty 

 


Poprzednia 1/2 Następna »

Powiązane artykuły

Witaminy